preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zapruđe Zagreb

 

  


Uređuje i vodi: Mirela Puškarić, prof. Matematike i Informatike


 

"Matematika ne leži ukopana usred kontinenata egzaktnih znanosti; ona je na njegovim obalama, uz ocean umjetnosti."

Vladimir Devide


 

ŠTO MOŽEŠ PRONAĆI NA OVIM STRANICAMA?


 

 🟨     DIGITALNE OBRAZOVNE SADRŽAJE ZA UČENJE (8.RAZRED, ŠK.GOD.2020./21.)


👉 KLIKNI OVDJE
 


 

 🟨    ZBIRKU MATERIJALA NASTALIH KROZ MALE PROJEKTE U NASTAVI MATEMATIKE U OŠ ZAPRUĐE👉 KLIKNI OVDJE 

 🟨  NAŠA PRVA   e-VEČER MATEMATIKE - ŠK.GODINA 2020./2021
👉 KLIKNI OVDJE

 


 

 🟨   POVEZNICE NA RAZNOLIKE MATEMATIČKE SADRŽAJE:


 

  👉  MALA ŠKOLA ALATA ZA DINAMIČKU GEOMETRIJU - GEOGEBRA - OVDJE


  👉  EDUTORIJ - ZBIRKA DIGITALNIH OBRAZOVNIH SADRŽAJA nastala kroz projekt eŠkole:

          MATEMATIKA 5

         MATEMATIKA 6


         MATEMATIKA 7

         MATEMATIKA 8
 

 🟨   RAZNOLIKE VIJESTI I OBAVIJESTI IZ SVIJETA MATEMATIKE


POGLEDAJTE U NASTAVKU:


Saznajemo

kLOKAN BEZ GRANICA

Autor: Mirela Puškarić, 1. 5. 2021. 14:29MEĐUNARODNO MATEMATIČKO NATJECANJE -KLOKAN BEZ GRANICA


 

"Klokan bez granica"

Međunarodna udruga "Klokan bez granica" okuplja predstavnike  više od 80 država svijeta. Njezin je cilj popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Glavna joj je zadaća organizacija natjecanja "Matematički klokan". Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa. U državama članicama natjecanje se održava svake godine treći četvrtak u mjesecu ožujku.

 

Natjecanje


 

Na natjecanju učenici rješavaju 12 ili 24 zadatka s ponuđenih 5 odgovora od kojih je samo jedan točan. Učenici drugih i trećih razreda osnovne škole (kategorije Pčelica i Leptirić)  rješavaju 12 zadataka za 60 minuta. Učenici ostalih razreda osnovne i srednje škole rješavaju 24 zadatka za 75 minuta. Zadaci su razvrstani u tri stupnja težine (zadaci za 3, 4 i 5 bodova).

Svaki učenik koji se prijavi na natjecanje dobiva “poklon za sve” – torticu, kalendarić i kemijsku olovku. Najuspješnijih 10 % učenika dobiva i nagradu.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola počevši od 2. razreda osnovne škole mogu se prijaviti na natjecanje. Učenike na natjecanje prijavljuje povjerenik iz škole koju učenik pohađa. Uz prijavu, učenici plaćaju povjereniku 15 kn za sudjelovanje. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka, simbolične poklone svim natjecateljima i nagrade najuspješnijima. Individualne prijave učenika nisu moguće.

Učenici rješavaju zadatke i ispunjavaju obrasce s odgovorima u školi koju pohađaju.

 

NOVI VREMENIK NATJECANJA KLOKAN BEZ GRANICA 2021.


 
Zbog velikog broja škola koje već neko vrijeme rade online i nemogućnosti prijavljivanja u zadanom roku, natjecanje Klokan i prijava odgađaju se za 20ak dana.
 

Novi vremenik: 

10. 6. 2021. Natjecanje Klokan bez granica

9. 7. 2021. objava rješenja na mrežnim stranicama HMD-a

12. 7. 2021. objava neslužbenih rang – lista na mrežnim stranicama HMD-a

12. 7. – 19. 7. u 23:59 zaprimanje primjedbi na plasman ili netočne podatke  isključivo elektronskim putem na e-mail klokan@math.hr

Podjela nagrada u prvom tjednu nastavne godine 2021./22.

Prijave i uplate do 10. 5. 2021.


Više doznajte - OVDJE.

 [više]

Dan broja π

Autor: Mirela Puškarić, 14. 3. 2021. 03:14

DAN BROJA PI (π dan)

 

 


Dan koji  se u matematičkom svijetu slavi svakog 14. ožujka, jer ako pišemo datum u obliku - mjesec.datum - tada je to najjednostavnija aproksimacija (približna vrijednost) broja π koji iznosi: 3.14.

Trenutak u toku Pi dana koji je posebno značajan je u 1 sat i 59 minuta (ili ujutro ili popodne) jer tada broj izgleda ovako: 3.14 1 59 što je približno broju Pi u 5 znamenki.

Igrajući se brojkama dolazimo do najboljeg dana koji objašnjava broj Pi, a to je ožujak 14., 1592.g. u 6 sati i 53 minute i 59 sekundi (3,14159265359...), odnosno to bi mogao biti i jedan dan u budućnosti koji glasi: 3141.g. mjesec svibanj, dan 9. 2 sata 6 minuta 53 sekunde 59 stotinki sekunde. 

 

 

ODAKLE DOLAZI I GDJE NAM SLUŽI BROJ PI?


PI je vjerojatno najpoznatiji broj u povijesti čovječanstva. Poznat je još od antičkih vremena i svojim je svojstvima često bio uzrokom različitih interpretacija - čak su mu se pridavala i magična svojstva.
Broj PI se uobičajeno piše kao 3.14, no u stvarnosti on ima beskonačan broj decimalnih mjesta.
 


Broj PI nazivamo transcendentnim. Osim broja PI i broj e je transcendentan (e=2,71828…). Najjednostavnije je za broj PI reći da je to broj koji nam daje omjer opsega kružnice i njezinog promjera.

Tijekom povijesti je bilo mnogo pokušaja da se broj PI proračuna na što više decimala - a evo i broja PI proračunatog na 30-ak decimala:  3.14159265358979323846264338327

 Kao što je i vidljivo, u slijedu decimala broja PI ne uočava se nikakva pravilnost - barem do sada nije zabilježena. Čini se kako se brojevi nižu bez ikakvog reda i ustroja.

 

PI KROZ POVIJEST


Godine 1991.. braća Čudnovsky su u New Yorku uz upotrebu svojeg računala M-ZERO izračunali broj PI na dvije milijarde dvjesto šezdeset milijuna tristo dvadeset jednu tisuću tristo šezdeset tri - ili numerički prikazano: 2 260 321 363. Braća su zaustavila daljnje računanje decimala tog ljeta.Kroz povijest je broj PI imao različita imena - i svi su oni bili u nekom simboličkom, apstraktnom obliku. To je i logično ako uzmemo u obzir da se broj PI ne može prikazati kao 'normalan' broj.

Već spomenutu transcendentnost broja PI je prvi dokazao njemački matematičar, Ferdinand Lindemann. Bilo je to godine 1882. Inače, za neki broj kažemo da je transcendentan ako ne može biti izražen kao konačan red ili kao rezultat numeričkih ili algebarskih operacija.U ljudsku je povijest PI ušao u starom Egiptu. Najraniji zapisi broja PI su pronađeni na svicima papirusa koji su nastali oko 1650. godine prije nove ere. Taj se svitak pripisuje čovjeku imenom Ahmes. Sam se svitak sastoji od mnogo matematičkih problema, a između ostalog se daje i grubi opis omjera kružnice i promjera u vidu broja PI.

Negdje oko 200. godine prije nove ere, Arhimed je našao da je vrijednost PI dana s oko 3.14. Naravno, kako Grci nisu poznavali decimale, Arhimed je svoj rezultat za PI prikazao u obliku razlomka.

 

LUDOLFOV BROJ


Od tog vremena, pa sve do 17-og stoljeća, o broju PI se nije mnogo pisalo. U to se vrijeme PI zvao i Ludolfov broj - po njemačkom matematičaru imenom Ludolph van Ceulen. Današnji poznati simbol (na slici) u vidu grčkog slova PI je prvi uporabio William Jones, matematičar iz Welsa koji je to uporabio 1706. godine 

PI DANAS


Danas znamo da se PI nalazi posvuda oko nas - u diskovima Sunca i planeta. Dvostruka zavojnica DNA slijedi broj PI, naša zjenica oka… Primjera je mnogo. Broj PI se javlja posvuda - od umjetnosti, boja i glazbe do najnovijih otkrića. Čak i u novoj teoriji superstruna. Od najsitnijih konstituanata materije do čitavih grozdova galaksija - PI je tu negdje.

 

Jednom godišnje ljudi s ovim neobičnim hobijem nalaze se 14. ožujka u Massachussetsu kako bi si čestitali "Dan Pi" te raspravljali, recitirali, jeli pite i nosili nakit s tematikom broja broja Pi koji je njihova strast.

Ako ih upitate zašto, odgovorit će vam da je to zbog ljepote broja koji naoko traje beskonačno i nema primjetni uzorak ili zbog gimnastike za mozak kada pamte i uče taj broj napamet. Jedan od zaljubljenika bez prestanka je recitirao pi na 100.000 decimala i za to mu je trebalo 16 sati, dok je drugom trebalo dvije godine da nauči 12.000 znamenki.

 

Zaljubljenici u ovaj mistični broj čak su pisali i pjesme u kojima slave ljepotu broja, a dužina svake riječi u pjesmi odgovara decimalama 3,14. Računala su izračunala Pi na više od trilijun decimala, pokušavajući otkriti misterij broja koji još uvijek fascinira matematičare.

Napomena: preuzeto s Interneta

KAKO TI MOŽEŠ OBILJEŽITI PI DAN?


 

Saznaj gdje se u broju Pi nalazi tvoj datum rođenja


Unesi datum i pogledaj! Ovdje.

 

Pi Umjetnost


Još jedan zabavan način učenja o Pi je stvaranje neke Pi umjetnosti. 

Npr. obojati sljedeće crteže ili nacrtati nešto slično.

 
 

Umjetnička rešetka Pi


Kako bi proslavio beskonačnost pi, TinkerLab je imao ideju stvoriti ovaj umjetnički projekt u kojem morate odabrati tri boje, potrošiti 14 minuta i obojiti 15 kutija. Gdje je beskonačnost na ovome? Bezbroj je načina za popunjavanje rešetke!
 

 

Pi City Skyline


Projekt Pi City Skyline sjajan je način da naučite prve znamenke broja Pi

Ideja koja stoji iza toga je jednostavna. Svaka zgrada u ovom gradskom krajoliku predstavlja nekoliko Pi znamenki. Možete stvoriti šareni grad dodijelivši različitu boju za svaki broj ili zadržati sve zgrade u crno i obojati šareno nebo iza sebe.

 

Pi majice


Ako volite matematiku, zašto ne biste stvorili nešto što možete i nositi? Zabavan projekt za tinejdžere, pa čak i odrasle - Izradi Pi majicu. Možete odabrati neke šarene tkanine i sašiti slovo π na nju ili pomoću šablone π naslikati broj Pi!

 

Pi narukvica i ogrlica


Pi narukvicu (ili ogrlicu) možete izraditi na sljedeća dva načina: ili kako je prikazano u nastavku (broj zrnaca jednak je vrijednosti znamenke) ili svakoj znamenci dodijelite drugu boju kuglica . Na primjer, bijelu možete dodijeliti 0, plavu 1 i tako dalje. Ako nemate dostupnih kuglica, to možete učiniti i bojanjem tjestenine i upotrebom kao kuglice.

 

Pi ukrasi


Zašto ne biste ukrasili učionicu ili dječju sobu kako biste proslavili dan?

Možete stvoriti nekoliko pi pita s Playdoughom , ukrasiti tanjur ili zdjelu tako što ćete obojati pi znamenke oko ruba.

 

 

 

Pi Igre


Još jedan cool način da naučite o piju i zabavite se igrajući neke Pi igre! Zabavni projekt za mlađu djecu je špijunska igra u kojoj je potrebno tražiti i prepoznati simbol π među ostalim matematičkim simbolima. Osim što je zabavna, ova igra također poboljšava razumijevanje i fokus.

Za stariju djecu i odrasle igra pi karata savršen je obiteljski događaj! Cilj igre je biti prvi igrač koji će odigrati sve karte u ruci. Da biste odigrali kartu, trebate imati sljedeću Pi-znamenku u ruci ili ćete izgubiti svoj red.

 

Pročitajte Pi Stripove


Možete pročitati neke stripove vezane uz pi. Ili čak strip izraditi sami!
 

 

Pecite pite


Igre riječi su očite jer su Pi i pita homofoni na engleskom jeziku. Da biste proslavili taj dan, možete s djecom ispeći nekoliko mini pita od jabuka ili čak napraviti korak dalje i oblikovati ili ukrasiti svoju pitu prema Pi znamenkama.

 

 

Izgradite Lego strukture


Ako se ne želite zamarati pečenjem ili slikanjem, a pogotovo ako ste ljubitelj Lego kocki, možete stvoriti neke zabavne strukture s pi-temama s Lego kockicama, poput oblikovanja slova π ili pita. 

 

 

Čitajte ili gledajte Pi ili matematičke priče


Mensa za djecu prikupila je popis zabavnih aktivnosti za Dan Pi, a uključuje, naravno, čitanje neke Pi literature, poput knjige "Sir Cumference and the Dragon of Pi" autorice Cindy Neuschwander ili gledanje filmova i TV-a vezanih uz pi ili matematiku. emisije, poput "Donald u zemlji matematike".

 

Saznajte povijesne činjenice o Pi


Zabavna - kratke igre vezane uz  činjenice o Pi ili matematici općenito.

 

 [više]

MATEMATIČKA NATJECANJA

Autor: Mirela Puškarić, 9. 1. 2021. 14:41

VREMENIK MATEMATIČKIH NATJECANJA


 
Termini održavanja natjecanja iz matematike u školskoj godini 2020/21.
 
 • školsko natjecanje, 17. veljače 2021. u 10.00 sati
 • županijsko natjecanje, 29. ožujka 2021. u 10.00 sati
 • državno natjecanje, 11. svibnja 2021.
 • Klokan bez granica, 10. lipnja 2021.

 

 [više]

e-VEČER MATEMATIKE

Autor: Mirela Puškarić, 30. 11. 2020. 09:47

e-Večer matematike 2020.Dragi učenici, poštovani roditelji i svi prijatelji matematike,

 

u ovoj specifičnoj godini, kada mnogo toga moramo prilagoditi, nastojali smo prilagoditi i održavanje Večeri matematike koja se već tradicionalno održava u prosincu, kako u našoj školi tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Riječ je o događanju koje organizira Hrvatsko matematičko društvo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te vlastito učešće svake pojedine škole, a čiji je cilj popularizacija matematike.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na ovogodišnju e-Večer matematike, u četvrtak 3. prosinca 2020. godine.


Vrijeme održavanja nije strogo vezano za određeni sat, već su aktivnosti tijekom sutrašnje večeri, ali i ostatku tjedna dostupne za vas na posebno kreiranoj web stranici:

Aktivnosti za različit dobni uzrast su dostupne ovdje:
 
https://miapuskaric.wixsite.com/vecermatematike2020​

 


Večer matematike obogatite matematičkim pričama!

Najmlađe učenike te njihovu malu braću i sestre, ali i odrasle koji ih prate na njihovom putu odrastanja, pozivamo da ovotjedne večeri ispune slušanjem matematičkih slikovnica i rješavanjem pratećih kvizova, za koje će biti posebno istaknute poveznice na kreiranom webu.

O čemu je riječ?

Slikovnice koje su dostupne u audio zapisu nastale su u okviru projekta Matematička slikovnica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Linkovi na snimljene slikovnice te digitalni kvizovi koje su pripremljene uz slikovnice bit će uskoro dostupne svima.
U izboru od 6 slikovnica moći će se pronaći nešto za svaku dob, od vrtića do razredne nastave.

 


Online predavanja

Uz različite online aktivnosti, za različite dobne skupine, održat će se i nekoliko online predavanja, cijenjenih predavača.

 • Profesorica s Prirodoslovno matematičkog fakulteta, doc. dr. sc.  Franka Miriam Brückler održat će online predavanje na temu brojeva s naslovom „Jedan, dva, tri, puno..“


 

Sažetak predavanja:

Danas je tako samo razumljivo kad vidimo simbole 2020 poistovjetiti ih s brojem dvije tisuće i dvadeset. No, ne samo da se i u suvremeno doba u nekim situacijama i na nekim mjestima koriste i drugačije brojke od 'uobičajenih' indoarapskih, već je put do njih trajao više tisućljeća od najranijih dokaza ljudskog brojanja.

U ovom predavanju prošetat ćemo se kroz povijest brojeva i brojki. Susret ćemo stare brojevne sustave i rana pomagala za brojanje, ali se dotaknuti i pitanja koliko je nama ljudima brojanje urođeno.


 

 • Profesor Toni Milun predstavit će temu pod naslovom „Zanimljivi postotci u Excelu“.


Sažetak predavanja:


Svi mi znamo koristiti postotni račun ili barem tako mislimo. Ipak, ponekad se dogode pogreške koje nas mogu skupo koštati. U ovom predavanju riješit ćemo nekoliko takvih primjera, a naglasak će biti na računanju postotaka pomoću MS Excela.


 

Također, možete se prijaviti i na predavanja/radionice:

 1. 1. dr. sc. Kristina Šorić: Kako privući investitora u svoj startup?
  Predavanje za učenike srednjih škola i ostalu zainteresiranu javnost.
  Više zasnajte ovdje.
   
 2. 2. dr. sc. Kristijan Tabak: Kako pametno ulagati?
  ​Predavanje za učenike srednjih škola i ostalu zainteresiranu javnost.
  Više zasnajte ovdje. 

   

Ostale aktivnosti putem spomenute novokreirane web stranice bit će dostupne ovdje – 3.12.2020. u poslijepodnevnim satima.

NOVO: Aktivnosti za različit uzrast su dostupne ovdje: 
https://miapuskaric.wixsite.com/vecermatematike2020​

 

Aktiv matematike OŠ Zapruđe

 [više]

 OBAVIJEST


DAN GRADA ZAGREBA


 

(klikni i prolistaj)


31.5.2021.

OŠ Zapruđe


TJEDAN:PLAVI

14.6.2021. - 19.6.2021.

5. i 6. UJUTRO


RASPORED
ZVONA


   ovdje

RADNO VRIJEME ŠKOLEOSNOVNA ŠKOLA ZAPRUĐE


 

 
 
 
 
SPORTSKA AKTIVNOST

🏈 Sportska aktivnost tijekom praznika 🏈


Proljetni baseball kamp na Jarunu

više doznajte ovdje.

OBAVIJEST

 


Proljetni odmor za učenike traje od 2.4. do 9.4.2021.
Nastava započinje 12.4. kada su sedmi i osmi razredi ujutro.

Ukoliko dođe do promjene modela rada, učenici će biti obaviješteni putem školske stranice.

ŠKOLSKI PANO

🟥🟨🟩🟪🟥🟨🟩🟪🟥🟨


ZAVIRITE U NAŠ
ŠKOLSKI PANO
kliknite OVDJE

UPISI PRVAŠA 2020./21.


OBAVIJEST RODITELJIMA UČENIKA BUDUĆIH PRVIH RAZREDA


 VAŽNO! MOLIMO RODITELJE KOJI PRIPADAJU UPISNOM PODRUČJU OŠ ZAPRUĐE ZA POPUNJAVANJE UPITNIKA NA POVEZNICI: 

 1. Upitnik o podatcima djeteta dostupan je na poveznici.

Preostale detalje, vezane uz upis učenika, proučite na poveznici: 

          http://os-zaprudje-zg.skole.hr/upisi

Hvala. 
Uprava Škole

DAN ŽENA

Međunarodni dan žena

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

9.02.2021.

VIŠE doznaj na NASLOVNICI


DOGAĐANJA

 e-VEČER MATEMATIKE

3.12.2020.

Detaljnije - pročitajte 

ovdje

 

Koliko je sati?


   

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Školske Facebook grupe
KRAJ NASTAVNE GODINE


Poštovani roditelji!

Došao je kraj i ovoj školskoj godini, bremenitoj
poteškoćama koje nismo mogli predvidjeti.

Hvala vam svima na podršci u nastavi na daljinu jer smo svjesni da ju ne bismo mogli održati bez
suradnje s vama.

Nadamo se da će početak školske godine 2020. /2021. biti u školskim
klupama, a ne od kuće, uz računala.

Do ponovnog susreta, 7. rujna 2020., želimo vama i našim učenicima ugodne, zdrave i mirne
ljetne praznike.

 

Učenicima 8. razreda želimo neka upišu školu koju žele te da u njoj budu uspješni i sretni.

Ravnateljica, učitelji i ostali djelatnici OŠ Zapruđe

Čitajmo online!

e-Lektire

 

e-enciklopedije

 

 

e-knjižnica

 

Hrvatski pravopis

Edukativni programi

Program je osmišljen za djecu u dobi od 4 do 13 godina. Potiče njihov mentalni razvoj, i to na zabavan način. 

ALOHA Mental Arithmetic povećava inteligenciju djece zahvaljujući edukacijskom programu temeljenom na tri ključne točke: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre.

 

Pogledajte Video

 


 

Centar stranih jezika Angla svojim polaznicima, djeci i odraslima, nudi sve vrste verficiranih tečajeva, od programa općeg i poslovnog jezika pa sve do individualnih tečajeva.

 

Angla na Facebooku 

 


 

Preventivni programi

Program mlijeka u školama

 

Šema školskog voća

 
 
 
 
CMS za škole logo
Osnovna škola Zapruđe Zagreb / Meštrovićev trg 8a, HR-10000 Zagreb / os-zaprudje-zg.skole.hr / ured@os-zaprudje-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju