preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zapruđe Zagreb

 > eSigurnost
eSigurnost

   

 

eSIGURNOST


 

  eSigurnost               


 

ŠKOLSKI DOKUMENTI


 1. Dokument - Pravilnik o korištenju računala i ostale informatičke opreme u Osnovnoj školi Zapruđe možete pronaći ovdje.
   
 2. Opći dokument o prihvatljivom korištenju računala u školi možete pronaći ovdje.
   
 3. Strategija razvoja digitalno zrele škole, nastala je u okviru Carnet-ovog pilot projekta e-Škole. Uključeni smo u pilot projekt, u njegovoj prvoj fazi kao jedna od 140 škola u Hrvatskoj. Osmislili smo strateške ciljeve u želji za podizanjem digitalne zrelosti škole te unaprijeđenje procesa učenja i poučavanja upotrebom IKT-a, kako u nastavi tako i cjelokupnom procesu planiranja, programiranja, vođenja pedagoške dokumentacije relevantne za optimalno funkcioniranje škole, suradnje s roditeljima te cjelokupno podizanje IKT kulture i infrastrukture škole.
   
 4. Dokument možete pogledati ovdje ili u okviru koji slijedi: 
   

 

 

 

  Suglasnosti              


Škola redovito koristi suglasnosti za roditelje, učenike i učitelje pri objavi učeničkih radova na mrežnim stranicama škole, pratećim projektnim stranicama ili zajednicama učenja na društvenim mrežama, u svrhu izvještavanja te promicanja pozitivnih vrijednosti.

 

 

  Zaštita podataka         


U svrhu zaštite podataka, koriste se privole u digitalnoj ili papirnatoj formi.

Primjer: https://forms.gle/TVoePsD7Y27KECXG9

Primjer papirnatog obrasca /engleska verzija/ preuzmite ovdje.

 

 

    Kodeks ponašanja na mreži       


Kako se ponašati na mreži?

Dokument možete pogledati ovdje ili u okviru koji slijedi: 

 


 

 

 

   Bontonč        

O bontonu - lijepom ponašanju na mreži - saznaj više kroz Bontončić, preuzet sa stranica Društva za socijalnu podršku.

Klikom na sliku koja slijedi ili klikom na poveznici.

 

 

 

 

    Tvoja prava i odgovornosti           


Prouči zanimljivu brošuru – na engleskom - te razmisli koji bi bio tvoj odgovor na postavljena pitanja.
Brošuru možeš otvoriti klikom na ilustraciju ili ovdje.

 

 

 

  Netiquette – pravila lijepog ponašanja na mreži  


Pravila lijepog ponašanja izradila je mješovita skupina učenika 6. - 8. razreda naše Škole /2019. g./ u sklopu radionice osvještavanja ponašanja na mreži pod imenom Think before you click!

 

 

 

    eWorld – Think Before You Click          


Materijal koji ti može pomoći u stjecanju znanja o životu i radu na mreži, ostavljanju digitalnih tragova te neprihvatljivom ponašanju, a nastao je kao materijal za radionicu održanu u sklopu projekta internacionalnog Erasnus+ KA2 projekta European Citizenship – Shaping A Transnational Identyty, u koji je naša škola bila uključena od 2017. - 2020.g. Možeš ga otvorit klikom na ilustraciju ili ovdje.

 

 

 

 Aktivnosti             

U nastavku saznajte više o različitim aktivnoistima koje smo do sada provodili u školi, u okviru redovitog rada s učenicima predmetne i razredna nastave te višegodišnjih projektnih aktivnosti.

 

 

    Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta    

Dan sigurnijeg interneta, obilježavamo svake godine kroz niz aktivnosti uključenih u satove razrednika, nastavu informatike te kroz aktivnosti produženog boravka.

 


 

Iz našeg školskog hodnika - radionica Moji digitalni tragovi, za učenike predmetne nastave 2017.g., učiteljica Mirela Puškarić

 


        

   


   

   

   


 

Zaštita i sigurnost na mreži - nastava informatike školska godina 2020./21.  - izrada i prezentacija plakata učenika šestih razreda naše Škole, učiteljica Mirela Puškarić.

Ilustracija:

 


 

 

  

Učenici razredne nastave

Učiteljica Adela Vuk: "Tijekom produženog boravka svake se godine uključujemo u projekt Dan sigurnijeg interneta tijekom kojeg s učenicima razgovaramo o tome kako sigurno koristiti mrežne stranice, društvene mreže, gledamo različite edukativne video materijale, čitamo digitalne slikovnice o konkretnim primjerima u kojima se kao djeca mogu naći i kako postupiti u tim situacijama (npr. tijekom igranja igrica, što učiniti ako im se pojave različiti oglasi, ako im se javi nepoznata osoba, ako im se otvara neprimjereni sadržaj, ako im se prikazuje ponuda za kupnju određenih stvari itd.), kome se mogu obratiti, što smiju činiti, a što ne. Učenici često iznose i vlastita iskustva te razgovaramo o tome što je sigurno za njih, a što ne. 

Isto tako, tijekom određenog vremenskog perioda kada učenici još nisu imali izborni predmet Informatiku sam s učenicima produženog boravka vodila aktivnosMala informatika tijekom koje sam s učenicima upoznala neke osnovne informatičke pojmove, uvela učenike u informatičku pismenost, komunikaciju i u sklopu nastavnih sadržaja učili smo i o tome kako sigurno provoditi slobodno vrijeme na internetu, koje sadržaje mogu samostalno koristiti, a u kojima se moraju za pomoć obratiti odrasloj osobi i sl."


 

Učiteljica Jna Lekić: "Sa svojim 4. c razredom ove sam školske godine, na satima razrednika, dosta pažnje posvetila sigurnosti na internetu te ponašanju na internetu, društvenim mrežama i računalnim igricama. Razgovarali smo o tome koliko i na koji način koriste mobitel i računalo te za što im sve oni služe. Zatim smo diskutirali o pozitivnim i negativnim stranama korištenja mobitela, računala i interneta. Razgovarali smo i raspravljali o dobrim stranama korištenja mobitela, računala i interneta, ali i o opasnostima prilikom njihova korištenja te o načinu zaštite ukoliko se nađu u opasnoj ili neželjenoj situaciji. Pogledali smo videozapise: "Cyberbullying prevencija nasilja na Internetu i društvenim mrežama" te "Stop nasilju na internetu" te smo kasnije raspravljali o videozapisima i o tome što smo sve naučili putem navedenih aktivnosti i videozapisa."

 

 


Podizanje razine digitalne pismenosti te sigurnog korištenja interneta bio je i jedan od ciljeva uspješno završenog  Erasmus+ ka2 projekta - European Citizenship - Shaping a Transnational Identity. Tijekom projekta smo pripremali i održavali radionice za mješovite skupinu učenika, kako u našoj  školi, tako i pri susretima učenika šest zemalja partnera u Estoniji 2019. godine.

 

Radionice u Osnovnoj školi Zapruđe pod nazivom Digitalno građanstvo:Radionica Digitalni tragovi, eSvijet i Lažne vijesti - održana u Kääpa School Estonia za učenike iz Estonije, Španjolske, Njemačke, Finske i Mađarske. Pripremio i vodio Erasmus+ Team Croatia uz mentorstvo prof. Anabele Crnković, prof. Milane Arbutine te prof. Mirele Puškarić.

 


VIŠE SAZNAJTE OVDJE ili KLIKOM NA GORNJE FOTOGRAFIJE.

 

 


Zbirka učeničkih prezentacija, učenika 6. razreda naše škole nastala je u okviru nastave informatike školske godine 2020./21., a neke od radova možete pogledati klikom na svaku pojedninu sličicu.      /Mentorstvo učenicima, Mirela Puškarić, prof. matematike i informatike/

Iz prezentacija  doznajte više o računalnim virusima, špijunskim i reklamnim alatima, spam-u, zlonamjernim programima te načinima kako se od njih zaštititi. 


 

 


 


Dan sigurnnijeg interneta 2021

UZ DAN SIGURNIJEG INTERNETA


KAKO BI INTERNET POSTAO BOLJIM MJESTOM, KREĆIMO SE NJEGOVIM PROSTORIMA 


MUDRO OPREZNO SIGURNO - LJUBAZNO - HRABRO

 

 

Obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta


U drugome tjednu, drugog mjeseca, utorkom, svake godine obilježavamo Dan sigurnijeg Interneta.  Ove godine, to je upravo danas - 9. veljače 2021.

Pozivamo sve učenike i njihove roditelje da danas odvoje malo vremena te odabirom različitih edukativnih i zabavnih aktivnosti, nam se pridruže u želji za podizanjem svijesti i kompetencija za odgovorno, primjereno i sigurno korištenje interneta.

 

Za učenike:

 • Interland je online Google-ova avantura u kojoj najmlađi iz prve ruke uče o sigurnosti na internetu i digitalnom građanstvu. Zaigraj i putem postani internet genijalac. Pokreni - klikom na ilustraciju ili ovdje.


   
 • Centar za sigurniji Internet ti nudi mogućnost da danas u vremenu od 9 do 19 sati instaliraš mobilnu aplikaciju uz pomoć koje možeš odigrati kviz i biti u prilici osvojiti nagradu. Instalirati ju možeš na poveznici http://www.dansigurnijeginterneta.org.
  Nagrade se dodjeljuju slučajnim odabirom za one natjecatelje koji riješe kviz s više od 80% točnih odgovora. Više saznaj ovdje.
   
 • Udruga Suradnici u učenju je pripremila interaktivnu potragu za boljim internetom. Interaktivnu potragu pokreni na ovoj poveznici, a  igru Dabrica Darka ovdje.   
 • Pročitaj što ti poručuje Netica

 

Za roditelje, učitelje i odrasle osobe:

 • Zajedno do boljeg interneta: https://csi.hr/ (edukativni i informativni materijali)
 • Za bolji Internet s Neticom  (edukativno-informativni sadržaj)
 • interaktivna potraga za boljim internetom – učitelji  

 

Za kraj - za sve  – informiraj se, pročitaj i nauči iz nekih od savjeta te materijala koje su ti pripremili učenici naše Škole.

 


Iz zbirke učeničkih prezentacija doznajte više o računalnim virusima, špijunskim i reklamnim alatima, spam-u, zlonamjernim programima te načinima kako se od njih zaštititi. Odabirom sličice, materijal postaje vidljiv.


Možeš prolistati digitalne knjige:

H-V-A-L-A    V-A-M   N-A   P-A-Ž-NJ-I


PORUKA-POUKA ZA POČETAK I KRAJ:


KAKO BI INTERNET POSTAO BOLJIM MJESTOM, KREĆIMO SE NJEGOVIM PROSTORIMA 


MUDRO OPREZNO SIGURNO - LJUBAZNO - HRABRO


 

 

 

DAN SIGURNIJEG INTERNETA


U PRODUŽENOM BORAVKU

 

Učenici produženog boravka su kroz slikovnicu Sligurni s Neticom i malu radionicu saznali što mogu učiniti ako se osjete nesigurno na internetu.

 


Učiteljica: Suzana Galić

 


Dan sigurnijeg Interneta

PRODUŽENI BORAVAK - 2. a  i  2. b 


Učenici 2. a i 2.b razreda u produženom boravku učili su puno o sigurnosti na Internetu.

Jako im se svidjela Netica i njeni prijatelji (https://drive.google.com/file/d/1GWItYZ0cuDJbFziUcrrrpokxJy_qNtri/view ) pa su odlučili svakom prijatelju napisati nekoliko savjeta o sigurnosti na Internetu.


Učiteljica, Ivana Kujundžić Lelas


Dan sigurnnijeg interneta 2021

DAN SIGURNIJEG INTERNETA


...1.b...

U utorak 9. veljače 2021. godine učenici 1.b razreda obilježili su Dan sigurnijeg interneta različitim aktivnostima.

Pogledali su kratki animirani film o sigurnosti djece na internetu te kroz razgovor smislili savijete za sigurno korištenje interneta. Naučili su različite zanimljivosti uz pomoć interaktivnog stripa, riješili kviz i na kraju nacrtali vesela računala te aplikacije koje su im poznate.

 


Učiteljica , Zvjezdana Budoš Mlinac

 

 

 


DAN SIGURNIJEG INTERNETA


...3. a...


Učenici 3. a razreda, osnovne škole Zapruđe su 9. veljače obilježili su Dan sigurnijeg interneta na satu razredne nastave radionicom i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu. Razgovarali su i o internetskom bontonu te i izradili stripove s mogućim situacijama i savjetima svojim vršnjacima vezanim uz sigurnost na internetu.


 


Učiteljica, Iva Čorić

 

 

 


Klikolovka u petim razredima
 

SENZACIONALNO!  ŠOKANTNO! NEVJEROJATNO!


Klikolovka (eng. clickbait) vrsta je internetskoga naslova koji je osmišljen tako da privuče osobu da klikne i vidi cijeli tekst. Svaki klik stvara određenu zaradu kreatorima klikolovke, a iza naslova se obično krije lažna vijest ili nebitna informacija te oglasi, koji su prava svrha klikolovke.

Učenici petih razreda temu klikolovke obradili su u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta te naučili kako prepoznati senzacionalizam u naslovima i kako izbjeći upadanje u zamku klikolovke.

Izradom svojih „klikolovki“ pokazali su kako razumiju pozadinu iza senzacionalističkih naslova te naučili kritički promišljati o sadržajima na koje nailaze na internetu.
 
 
 
 
  


Tekst pripremila prof. Anabela Crnković

 


U sklopu bilježavanja Dana sigurnijeg Interneta


 

Europski dan zaštite osobnih podataka
28.siječnja

Obrada sa osmim razredima

 

Učenici osmih razreda u raspravi o zaštiti osobnih podataka.


Učenici osmih razreda u raspravi o zaštiti osobnih podataka.


Tekst i slike pripremila: Milica mrčela, prof. biologije i kemije


OBAVIJEST


DAN GRADA ZAGREBA


 

(klikni i prolistaj)


31.5.2021.

OŠ Zapruđe


TJEDAN:PLAVI

14.6.2021. - 19.6.2021.

5. i 6. UJUTRO


RASPORED
ZVONA


   ovdje

RADNO VRIJEME ŠKOLEOSNOVNA ŠKOLA ZAPRUĐE


 

 
 
 
 
SPORTSKA AKTIVNOST

🏈 Sportska aktivnost tijekom praznika 🏈


Proljetni baseball kamp na Jarunu

više doznajte ovdje.

OBAVIJEST

 


Proljetni odmor za učenike traje od 2.4. do 9.4.2021.
Nastava započinje 12.4. kada su sedmi i osmi razredi ujutro.

Ukoliko dođe do promjene modela rada, učenici će biti obaviješteni putem školske stranice.

ŠKOLSKI PANO

🟥🟨🟩🟪🟥🟨🟩🟪🟥🟨


ZAVIRITE U NAŠ
ŠKOLSKI PANO
kliknite OVDJE

UPISI PRVAŠA 2020./21.


OBAVIJEST RODITELJIMA UČENIKA BUDUĆIH PRVIH RAZREDA


 VAŽNO! MOLIMO RODITELJE KOJI PRIPADAJU UPISNOM PODRUČJU OŠ ZAPRUĐE ZA POPUNJAVANJE UPITNIKA NA POVEZNICI: 

 1. Upitnik o podatcima djeteta dostupan je na poveznici.

Preostale detalje, vezane uz upis učenika, proučite na poveznici: 

          http://os-zaprudje-zg.skole.hr/upisi

Hvala. 
Uprava Škole

DAN ŽENA

Međunarodni dan žena

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

9.02.2021.

VIŠE doznaj na NASLOVNICI


DOGAĐANJA

 e-VEČER MATEMATIKE

3.12.2020.

Detaljnije - pročitajte 

ovdje

 

Koliko je sati?


   

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Školske Facebook grupe
KRAJ NASTAVNE GODINE


Poštovani roditelji!

Došao je kraj i ovoj školskoj godini, bremenitoj
poteškoćama koje nismo mogli predvidjeti.

Hvala vam svima na podršci u nastavi na daljinu jer smo svjesni da ju ne bismo mogli održati bez
suradnje s vama.

Nadamo se da će početak školske godine 2020. /2021. biti u školskim
klupama, a ne od kuće, uz računala.

Do ponovnog susreta, 7. rujna 2020., želimo vama i našim učenicima ugodne, zdrave i mirne
ljetne praznike.

 

Učenicima 8. razreda želimo neka upišu školu koju žele te da u njoj budu uspješni i sretni.

Ravnateljica, učitelji i ostali djelatnici OŠ Zapruđe

Čitajmo online!

e-Lektire

 

e-enciklopedije

 

 

e-knjižnica

 

Hrvatski pravopis

Edukativni programi

Program je osmišljen za djecu u dobi od 4 do 13 godina. Potiče njihov mentalni razvoj, i to na zabavan način. 

ALOHA Mental Arithmetic povećava inteligenciju djece zahvaljujući edukacijskom programu temeljenom na tri ključne točke: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre.

 

Pogledajte Video

 


 

Centar stranih jezika Angla svojim polaznicima, djeci i odraslima, nudi sve vrste verficiranih tečajeva, od programa općeg i poslovnog jezika pa sve do individualnih tečajeva.

 

Angla na Facebooku 

 


 

Preventivni programi

Program mlijeka u školama

 

Šema školskog voća

 
 
 
 
CMS za škole logo
Osnovna škola Zapruđe Zagreb / Meštrovićev trg 8a, HR-10000 Zagreb / os-zaprudje-zg.skole.hr / ured@os-zaprudje-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju