preskoči na sadržaj
Vijesti

Međunarodni tematski seminar „Erasmus+ developing e-skills for jobs”

U glavnom gradu Latvije, Rigi, 23. ožujka 2017.g. održan je međunarodni tematski seminar „Erasmus+ developing e-skils for jobs“  na kojem je sudjelovala i profesorica naše škole, Mirela Puškarić.

Na seminaru su uz nekoliko sudionika iz Hrvatske, sudjelovali i sudionici različitih zemalja – Latvije, Litve, Finske, Norveške, Švedske i Islanda.

Seminar je bio usmjeren na  podizanje svijesti o nedostatno razvijenim digitalnim vještinama u Europi. Cilj seminara je razmjena iskustava dobre prakse, a svoja iskustva su podijelili stručnjaci različitih područja – kako područja općeg i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja tako i stručnjaci iz poslovnog, IT sektora te predstavnici  donositelja odluka i kreatora politika koje se ovom tematikom bave.

Predstavnici različitih sektora te predavači iz različitih zemalja isticali su kako je stjecanje i razvoj digitalnih vještina ključan  za modernizaciju i uspješnost tržišta rada Europske unije. Osim toga naglašavali su važnost međusektorskog povezivanja, razgovarali o problematici zanimanja budućnosti koja će zahtijevati visoku razinu tehnološke stručnosti. U raspravama je isticana važnost informalnog i neformalnog obrazovanja u kojemu uz formalno obrazovanje leži cijela zbirka mogućnosti za usvajanjem znanja.

Osim toga novi oblici kako rada tako i učenja – korištenjem digitalnih tehnologija - pokazuju da razina digitalne pismenosti njihovih korisnika postaje ključan faktor za uspješno obavljanje postavljenih zadataka. Pojedini predavači naglašavali su i važnost medijske te informacijske pismenosti mladih generacija jer digitalni mediji danas nisu samo mjesto pronalaženja informacija i stjecanja znanja već i mjesto na kojem mlade generacije stječu emocionalna iskustva koja uvelike utječu na izgradnju njihovog identiteta. Zbog toga je izuzetno važno razgovarati i brinuti o sigurnosti i zaštiti djece na internetu  te ih obučiti za sigurno i odgovorno korištenje novih tehnologija.

Kroz primjer jedne Latvijske škole sudionici su imali priliku vidjeti kako uključenost učenika u različite, posebno međunarodne projekte, ima pozitivan utjecaj na razvoj različitih vještina -  kako digitalnih tako i komunikacijskih te prezentacijskih vještina. Učenici, ali i učitelji koji u tim projektima sudjeluju,  nerijetko pokazuju veći stupanj motiviranosti te kreativniji pristup učenju i poučavanju. Takvi projekti pružaju priliku za ukupan napredak škole.

Seminar je zaključen panel raspravom kroz koju su sudionici isticali korisnost Erasmus+programa, važnost uključivanja osobito sudionika obrazovanja te mogućnostima koje nudi kroz međunarodnu suradnju kako bi se ostvario  zajednički cilj – napredak društva te veća kvaliteta života svih stanovnika Europske unije.

Mirela Puškarić, prof. matematike i informatike
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Grozdan Rajačić   datum: 11. 4. 2017.

 

Home

  

Upisi u srednju šk.

KNJIŽNICA


preskoči na navigaciju